De lotusdiagram is een krachtige creativiteitstool die voornamelijk gebruikt wordt om te brainstormen. Het kan vergeleken worden met mindmapping, maar door de aangebrachte structuur in de lotusdiagram kunnen er betere resultaten bereikt worden. Een andere naam die gebruikt wordt voor deze tool is lotusbloesemtechniek.

Introductie Lotusdiagram

lotusdiagram
Het template voor een lotusdiagram

De techniek is voorgesteld door Michael Michalko, een van de meest gewaardeerde creativiteitsexperts ter wereld. De lotusdiagram kan op verschillende manieren worden toegepast. Zo kan het gebruikt worden in samenwerkingen tussen afdelingen en organisaties, het verbeteren van bedrijfsprocessen en bij het definiëren van problemen of onderwerpen.

Bij de lotusdiagram gaat het erom dat een hoofdidee, concept of vraagstuk volledig uitgewerkt wordt. De diagram helpt bij het definiëren daarvan. Het midden van het diagram bevat het hoofdidee, concept of vraagstuk, met daaromheen acht vakken die de aanvullende concepten, ideeën en informatie vertegenwoordigen. Deze acht vakken vormen de bloesem van de lotus. Vervolgens vormen de acht vakken op zichzelf staand een eigen lotusbloesem doordat er om elk vak (vakken 1-8) ook acht vakken worden gevormd.

Lotus diagram template
Lotus diagram template met 8 gerelateerde topics

Een lotusdiagram zorgt ervoor dat een brainstormsessie soepel en effectief verloopt. Het moedigt het lateraal denken aan, want wanneer mensen vastlopen kunnen zij teruggaan naar het hoofdidee, concept of vraagstuk en zoeken vanuit daar naar nieuwe verbanden met het onderwerp. Ook bevordert het diagram om logisch te denken, door continu gefocust te zijn op het hoofdonderwerp.

Door kritische vragen te stellen over het hoofdonderwerp ontstaan nieuwe ideeën en discussies die de creativiteit aanmoedigen. Daarbij kan de lotusdiagram ook helpen bij het bespreken van complexe onderwerpen.

Template

Executing the Method

  • Stap 1: Identificeer de kern

    Bepaal in de groep welk hoofdidee, concept of vraagstuk (de kern) gekozen wordt voor de lotusdiagram. Zorg dat de juiste mensen betrokken worden bij het proces. Plaats het kernonderwerp in het middelste vak. Gebruik hiervoor het template of teken zelf op papier of digitaal 3x3 vierkanten.

  • Stap 2: Brainstormen

    Nu het hoofdidee, concept of vraagstuk bepaald is kan de brainstorm over alle verbanden en relevante zaken die verband houden met het kernonderwerp beginnen. Neem de tijd voor deze brainstorm en vul vervolgens deze onderwerpen in de boxen (1-8) rondom de middelste.

  • Stap 3: Nieuwe bloesems

    Voor elk gerelateerd onderwerp, ingevuld in de boxen 1 tot en met 8, moet een nieuwe bloesem worden getekend. Dat betekent dat er voor elk verband een nieuwe box getekend wordt met acht vakken eromheen.

  • Stap 4: Brainstorm (nr. 2)

    Brainstorm over de bijzaken van elk gerelateerd onderwerp. Per gerelateerd onderwerp worden alle bijzaken genoteerd, die met het concept te maken hebben, in de vakken eromheen (1-8). Op deze manier ontstaat een compleet beeld van het probleem en alle verbanden die daar invloed op hebben.

  • Stap 5: Nieuwe ideeën

    Er ligt nu een verzameling van 8x8 nieuwe ideeën, definities of aspecten die te maken hebben met het kernonderwerp. Neem de tijd om dit met elkaar door te nemen en bedenk hoe de bijzaken gerelateerd zijn aan het probleem. Bedenk welke acties of activiteiten het kernonderwerp verder helpen.

Necessities

Advantages & Disadvantages

  • Het lotusdiagram bevordert het lateraal denken, creativiteit, logisch denken en het helpt bij het bespreken van complexe onderwerpen.